ДИДАКТИЧНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИВЧЕННЯ ХІМІЇ МАЙБУТНІМИ ФАХІВЦЯМИ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ - Титаренко, О. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2024)
У статті актуалізовано дослідницьке завдання обґрунтування дидактичних (зміст провідних тем) та методичних (теми й завдання лабораторних робіт) основ забезпечення загальних та професійно орієнтованих компетентностей при вивченні хімії майбутніми вчителями технологій та фахівцями професійної освіти. 014.10 Середня освіта (Технології) запропоновано до змісту підготовки здобувачів вищої освіти віднести такі теми: основні поняття і закони хімії, періодичний закон та періодична система хімічних елементів Д. Менделєєва; основні класи неорганічних сполук; вуглеводні; оксегеновмісні органічні сполуки; нетрогеновмісні органічні сполуки; загальні властивості високомолекулирних сполук; хімічні волокна; пластичні маси. До даного блоку дисципліни належать розроблені авторкою дослідження лабораторні роботи відповідно змісту кожної теми. Проведено висновок щодо значення дисциплін хімічного спрямування в реалізації освітніх профілів «Деревообробка», «Агровиробництво», «Кулінарія», «Будівельна справа», «Енергетика», «Конструювання та моделювання одягу», «Легка промисловість», «Основи дизайну», «Металообробка» та ін. у старшій школі України.