МЕТОДИ МЕНЕДЖМЕНТУ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ І ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАГІСТРІВ ФАРМАЦІЇ - Шолойко, Н.; Кравченко, Л. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2024)
У статті окреслено значення і роль методів наукового менеджменту як чинника вдосконалення механізмів управлінського впливу на працівників фармацевтичної сфери та компонента технологій підготовки магістрів фармації в закладах освіти для забезпечення ефективного виконання ними загальних і конкретних функцій у галузі. Метою розвідки обрано характеристику економічних методів фармацевтичного менеджменту, які відносяться до видів діяльності менеджера фармації за характером упливу та специфікою їх опанування у процесі фахової підготовки. Проведене анкетування групи здобувачів вищої освіти зі спеціальності 226 «Фармація» у кількості 121 особи дало змогу виявити запит майбутніх магістрів фармації на використання методів вивчення і побудови економічних планів в організації (стратегічних, тактичних, оперативних), розробки бюджету окремої структури (його функцій, виробничо-господарських процесів, напрямів економії витрат та збільшення надходжень, цільового використання коштів, розвитку внутрішнього моніторингу, делегування повноважень тощо) для забезпечення оцінки результатів діяльності організації загалом та її підрозділу зокрема. Запропоновано аспекти змісту підготовки для забезпечення прогалин у знаннях здобувачів, виявлених у ході анкетування. Водночас анкетування викладачів фармацевтичних факультетів і медичних ЗВО у кількості 49 осіб виявило потребу застосування і вивчення методів адміністративного менеджменту як сукупності організаційних, розпорядчих і дисциплінарних способів впливу магістрів фармації. Проведено висновок щодо необхідності вивчення та практичного оволодіння майбутніми магістрами фармації сукупністю методів фармацевтичного менеджменту у процесі навчання та виробничої практики на підприємстві.