ВИКОРИСТАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД У ФОРМУВАННІ ФАХОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ КУЛЬТУРОЛОГІВ - Лук’яненко, О. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2024)
У статті проаналізовано місце та роль територіальних громад у системі професійної підготовки культуролога. Визначено, що серед фахових компетентностей магістра культурології державний стандарт вищої освіти зі спеціальності визначає здатність професійно діагностувати, прогнозувати, проєктувати й моделювати культурний розвиток різних культурних регіонів, зразків художньої та візуальної культури. Описано, як підготовка таких фахівців, які здатні орієнтуватися в соціокультурному полі регіону стала однією із засад освітньо-професійних програм «Культурологія» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Схарактеризовано, як цей процес забезпечується не лише залученням стейкголдерів з різних територіальних громад до процесу розробки, обговорення, зміни та перегляду освітніх програм як таких, але й співпрацею з роботодавцями у містах і селах Полтавщини й сусідніх областей у площині організації практики, забезпечення дуальної освіти культурологів, а також через залучення здобувачів освіти до соціокультурних проєктів, які проводять заклади й установи культури, громадські організації та окремі митці на місцях. Доведено, що взаємна робота з підготовки фахівця з культурології, який не лише володіє широким спектром сучасних культурологічних знань, але й здатний здійснювати організаційну (часто охоронно-популяризаторську), дослідницьку (аналітико-практичну) та дозвіллєву діяльність у сфері культури є візитівкою кафедри культурології Полтавського педагогічного університету з часів її заснування. Широкій базі стейголдерів, які залучені до цього процесу, сприяє сфера працевлаштування такого фахівця, яка охоплює і заклади освіти, і установи культури, а також культурно-креативні індустрії. Проведено висновок щодо того, що прийняття у 2020 році стандарту вищої освіти за спеціальністю 034 Культурологія не лише сприяло окресленню кола предметів, здатних сформувати необхідні вміння та навички культуролога, але й визначило нормативний зміст підготовки фахівця, що включає в себе здатність організовувати та підтримувати комунікації з органами влади, науково-дослідними установами, інформаційно-аналітичними службами, засобами масової інформації з питань культури. Це спонукало до налагодження тісної співпраці зі стейкголдерами та територіальними громадами для залучення студентів до роботи у містах та селищах регіону.