ФОРМУВАННЯ ФАХОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ БАКАЛАВРА-КУЛЬТУРОЛОГА В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІН ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Lukianenko, O.; Dmytrenko, V.; Dmytrenko, V. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2023)
У статті проаналізовано місце та роль дисциплін «Музеєзнавство», «Основи соціокультурного проєктування», «Інформаційні технологій в професійній діяльності», «Університетська освіта та академічне письмо» у системі професійної підготовки бакалавра-культуролога. Визначено етапи впровадження означених вище дисциплін в освітньо-професійні програми «Культурологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 034 Культурологія галузі знань 03 Гуманітарні науки різних років укладення. З’ясовано обсяг, форму контролю й трансформацію освітніх компонентів. Встановлено, що уведення таких предметів як обов’язкових до професійної підготовки напряму пов’язане з прийняттям державного Стандартом вищої освіти України за спеціальністю 034 «Культурологія» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Дослідження змістового наповнення дисциплін показало, що теми, представлені в програмах, мають виразне практичне спрямування й дозволяють ефективно сформувати професійні вміння й навички майбутнього фахівця. Доведено пріоритетне значення цих дисциплін при формуванні спеціальних (фахових, предметних) компетентностей, що відповідає СК 1, СК 2, СК 3, СК 6, СК 8, СК 9, СК 10, СК 11, СК 12 освітньо-професійної програми «Культурологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 034 Культурологія галузі знань 03 Гуманітарні науки. Такий підхід відповідає цілям навчання, заявленим у стандарті вищої освіти та сучасним тенденціям підготовки конкурентоздатного, висококласного спеціаліста, здатного активно розвивати свій творчий потенціал, необхідний для розв’язання складних багатопланових соціокультурних задач і практичних проблем. Окрім цього, він сприяє формуванню фахівця з інноваційним типом мислення, здатного не лише сприймати і пристосовуватися, а й продукувати зміни у соціумі з урахуванням норм професійної етики. Формування професійного етосу фахівця-культуролога вкрай важливе в контексті процесу інтеграції України у європейську спільноту, що потребує нових навичок комунікації й діяльності з принципово толерантним, неагресивним підходом до інших традицій, поглядів та норм.