ОРГАНІЗАЦІЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ З ДИЗАЙН-ПРОЄКТУВАННЯ - Borysova, T.; Usenko, O.; Ihnatenko, M. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2023)
У дослідженні основну увагу приділено особливостям організації науково-дослідної діяльності студентів різних творчих спеціальностей як унормованої навчальними планами та освітніми програмами професійної підготовки майбутніх фахівців, так і довільної добровільної у позанавчальний час. Визначено характерні риси обов’язкової (унормованої) науково-дослідної діяльності студентів, яка пов’язана з виконанням курсових, кваліфікаційних дипломних робіт. а також розкрито ряд методів та засобів добровільного, але вмотивованого або зацікавленого залучення студентської молоді до науково-дослідної діяльності через виконання студентами наукових, технічних та проєктних завдань у період виробничих практик, участь у роботі навчально-наукових лабораторій, студентських дизайнерських бюро, дизайнерських об’єднань та творчих спілок, виконання замовлень виробництв. Виконання науково-дослідних проєктів спонукає студентів до вивчення та використання інноваційних рішень, технологій, обладнання тощо. Таким чином доведено зваємозв’язок науково-дослідної та інноваційної діяльності студентів у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців творчих спеціальностей, зокрема наведено приклади експериментальної науково-дослідної діяльності майбутніх інженерів та проєктно-технологічної художньо-творчої наукової роботи майбутніх дизайнерів. У процесі наукового пошуку визначено сутність та значення науково-дослідної та інноваційної діяльності студентів творчих спеціальностей для професійного саморозвитку майбутніх фахівців та формування особистісних якостей, компетентностей, знань умінь та навичок з окремих галузей знань. Окреслено форми педагогічного керівництва науково-дослідною та інноваційною діяльністю студентів, методи й засоби залучення студентів до участі у науково-практичних конференціях, круглих столах, виставках, професійних конкурсах, а також публікації результатів науково-дослідної роботи у збірниках студентських наукових праць та каталогах творчих робіт.