СУЧАСНІ ОСВІТНІ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ В КОНТУРАХ ПЕДАГОГІЧНОЇ РЕФЛЕКСІЇ - Bobrytska, V. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2022)
У статті обґрунтовано, що сучасні реформи в системі освіти України відбуваються з урахуванням новітніх суспільних викликів і пріоритетних завдань законодавчої і виконавчої гілок влади, зокрема щодо поліпшення ефективності освіти в умовах воєнного стану та змінної динаміки поширення пандемії коронавірусної хвороби в країні. Через призму поглядів майбутніх й практикуючих освітян виявлено перелік запитів і очікувань держави, громадянського суспільства до реформ у сфері освіти, зокрема закону України «Про освіту» (2017). На основі думок учасників фокус-груп щодо ключових позицій Концептуальних засад реформування середньої школи «Нова українська школа» було здійснено ранжування позицій респондентів з питань своєчасності освітніх нововведень, а також виявлено ті теми, що потребують додаткового роз’яснення: децентралізація в системі освіти, автономія закладів, графік упровадження реформи, нова структура школи тощо. З’ясовано провідні настрої освітян, їхні потреби й очікування щодо освітніх реформ в Україні, серед яких: повага до педагога, довіра з боку держави й суспільства; реальні академічні свободи (право на вибір форми організації навчання, освітніх технологій й методик навчання тощо), педагогічна творчість; цифровізація загальної середньої освіти; гідна оплата праці, належне й прозоре фінансування закладів освіти; дебюрократизація; реальна підтримка державою й суспільством сільської школи та сільського вчителя, рівний доступ до якісної шкільної й позашкільної освіти на селі; допомога держави в підготовці / перепідготовці кадрів до здійснення реформ та змін в освіті, особливо в умовах воєнного часу.