FORMATION AND DEVELOPMENT OF STUDENTS’ GRAPHIC LITERACY IN THE PROCESS OF WORKSHOP CLASSES ON TECHNICAL MODELING - KOZYROD, O. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2021)
У статті розглянуто сутність, практичну значимість та специфіку процесу формування і розвитку графічної грамотності вихованців у ході занять гуртка технічного моделювання в освітньому середовищі закладу позашкільної освіти науково-технічного напряму початково-технічного профілю. На основі аналізу програмного забезпечення практичної графічної діяльності вихованців визначено технологічну послідовність виконання графічних завдань, педагогічні умови якісного засвоєння вихованцями основ графічної грамотності засобами гурткових занять. Практично доведено ефективність впливу гурткової роботи з технічного моделювання на оволодіння графічною мовою дітьми молодшого шкільного та підліткового віку під час розв’язання графічних завдань, що диференційовані за рівнем складності. Дидактично обґрунтовано необхідність оволодіння вихованцями основами політехнічної освіти шляхом графічної діяльності під час конструювання моделей технічних об'єктів як базису для подальшої профілізації і самовизначення гуртківців з конкретною технічною галуззю знань і напрямом особистого саморозвитку. Схарактеризовано методичні аспекти організації форм освітньої діяльності, специфіку використання методів, прийомів, технологій, підходів, прийомів навчання, що сприяють формуванню і розвитку графічної грамотності вихованців. Визначено мотиваційний чинник занять як основний фактор розвитку інтересу вихованців до графічної, конструкторської, проектної діяльності, отримання власного практичного досвіду творчої праці й реалізації своїх вподобань в освітньому динамічному середовищі закладу позашкільної освіти. Встановлено, що системне залучення до графічної діяльності вихованців гуртка початкового технічного моделювання за власним покликанням у ході змістовно наповненого дозвілля і водночас якісно організованого освітнього процесу, в результаті використання особистісно зорієнтованого й діяльнісного підходів, педагогічного супроводу керівника гуртка сприяє формуванню найважливіших пізнавальної, практичної, соціальної, творчої компетентностей особистості дитини, які є необхідними для продовження навчання в технічних гуртках за профілями науково-технічного напряму. Результативність участі вихованців гуртків у багатьох технічних змаганнях, виставках, конкурсах з конструювання та запуску діючих найпростіших технічних моделей міського, обласного, всеукраїнського рівнів доводить високий і достатній рівень оволодіння графічною грамотою вихованцями гуртків початкового технічного моделювання. Проаналізовано твердження педагогів закладів позашкільної освіти, методистів, батьків, показниками статистичних досліджень, згідно яких ґрунтовна графічна підготовка вихованців у ході гурткових занять з початкового технічного моделювання допомагає підвищенню успішності навчання в загальноосвітньому навчальному закладі, сприяє особистісному розвитку і самовизначенню дітей, виконує роль початкової політехнічної освіти учнів.