ПРОЕКТУВАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК СКЛАДНИК ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ПЕДАГОГА - STRELNIKOV, V. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2021)
У статті охарактеризовано проектування як тісно пов’язану з педагогічною діяльністю функцію педагога (інформаційну, комунікативну, організаторську, конструктивну, прогностичну тощо), обґрунтовано важливість проективних знань, умінь і навичок. Сучасні дослідники вказують на проектування як таку операційну систему впливів, яка робить виховний процес достатньо прогнозованим і керованим, як можливу модель взаємодії суб’єктів, коректування якої здійснюється на основі педагогічного передбачення, прогнозування процесу взаємодії та його результатів. Метою статті є дослідження теоретичних засад розвитку проектувальної майстерності, необхідної в сучасних умовах професійної діяльності педагога, і важливого складника його професійної культури. Завданнями дослідження є: визначити критерії і показники проектувальної майстерності педагога на основі системного підходу; сформулювати вимоги до знань педагога, які передують появі проектувальної майстерності, та побудувати систему педагогічних умінь, що становлять структуру проектувальної майстерності як частини його професійної культури. Визначено критерії і показники проектувальної майстерності педагога: самостійність, професійно зорієнтоване мислення, творче ставлення до проектувальної діяльності, ціннісна орієнтація на проектувальну діяльність, рівень розвитку професійних якостей і здібностей, вміння проектування дидактичних систем з використанням перспективних інноваційних та інформаційних технологій З’ясовано вимоги до проектанта, оскільки діяльність педагога передбачає певне співвідношення й інтеграцію традицій і новаторства, норми і творчості. З одного боку, високий професіоналізм проектантів означає бездоганне знання апробованих методів і засобів своєї роботи, їх оптимальне використання, з іншого – має носити творчий характер, передбачаючи прагнення розвивати й удосконалювати як свій власний досвід у цій галузі, так і інтегрований досвід співтовариства педагогів, методистів і вчителів. Доведено наявність тісного зв’язку прогностичних, проектувальних і управлінських функцій педагога, Експериментальне дослідження підтвердило висновок, що сучасні завдання модернізації освіти вимагають від проектанта компетентних комплексних дій, спрямованих на зміну функцій елементів дидактичних систем. Проектувальну майстерність педагога визначено ефективною, якщо, по-перше, створені проекти не вимагають додаткових ресурсів; по-друге, їх можна застосувати іншим педагогам, не зважаючи на їхній досвід і педагогічну майстерність; по-третє, існують потенційні можливості для зниження витрат на його експлуатацію без втрати якості роботи.