CLOUD TECHNOLOGIES AND THEIR WAYS OF USE IN THE PROCESS OF PREPARATION OF THE FUTURE TEACHERS OF LABOR EDUCATION - ISHCHENKO, A.; TYTARENKO, V. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2021)
У статті розглядаються аспекти застосування хмарних технологій у навчальному процесі професійної підготовки в університеті. Проаналізовано основні особливості системи Google Apps for Education та ключові служби Google, які допомагають студентам навчатися, вдосконалювати свої навички та здібності, а також сприяють професійному зростанню майбутніх учителів трудового навчання. Зазначено, що використання хмарних технологій у навчальному процесі вивчається широким колом місцевих та зарубіжних науковців. Ці технології можуть бути широко використані у професійній діяльності майбутніх учителів трудового навчання, а саме: G-mail, Документи Google, Сайти Google, блоги та Google Академію. Розкрито особливості використання хмарних сервісів при підготовці майбутніх учителів трудового навчання на факультеті технологій та дизайну, які застосовуються під час лабораторних занять з дисципліни «Основи інформаційних технологій». Говорячи про хмарні технології, не можливо не сказати про сайти, тому що багато вчителів трудового навчання мають особисті сайти, на яких вони представляють навчальні матеріали, різні майстер-класи, банки ідей, методичну скарбницю, яка містить розробки уроків і позакласних заходів, цікаві дидактичні матеріали, фото робіт учнів тощо. Визначено, що хмарні технології пропонують альтернативу традиційним формам організації навчання, створюючи можливість особистого навчання, інтерактивних занять і колективного навчання, адже вони стимулюють інноваційні процеси, радикально змінюють навчальне середовище, роблять освіту більш доступною, мобільною, забезпечують спільний і безперервний доступ студентів до інформаційних освітніх ресурсів та сприяють формуванню віртуальних спільнот. Використання подібних сервісів у процесі підготовки майбутнього вчителя трудового навчання не тільки спрощує доступ до документів, але й зацікавлює, активізує роботу майбутнього фахівця, дає змогу отримати навички співпраці в команді при підготовці спільного проекту.