ДИЗАЙНЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГО-ЕСТЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Tytarenko, O. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2022)
У статті на основі сучасного бачення реформування вітчизняної освіти в контексті світових і європейських цивілізаційних тенденцій розвитку суспільства (підвищення інтелектуального потенціалу націй, всебічного розвитку особистості як найвищої цінності суспільства, уникнення екологічних небезпек і катастроф, зумовлених воєнними діями) з’ясовано необхідність формування технологічної художньо-проєктної компетентності учнівської та студентської молоді. Метою дослідження обрано багатоаспектність формування еколого-естетичних компетентностей майбутніх учителів технологій шляхом вивчення й систематизації аспектів вітчизняного досвіду, узагальнення теоретичних ідей і практики провідних фахівців дизайну, можливостей дизайн-освіти і дизайн-діяльності майбутніх фахівців. Підтримка наукової точки зору стосовно того, що засобами і методами дизайн-діяльності можна активно захищати природу, з позицій цінності культури боротися за забезпечення екологічної чистоти конструкційних і обробних матеріалів, поліпшення стану предметного середовища багатьох сфер життєдіяльності людей привела до відбору засобів дизайн-освіти для навчальної дисципліни «Основи ландшафтного проєктування», пропонованої для вивчення майбутніми вчителями освітньої галузі «Технології». До таких засобів віднесено: усвідомлення суспільно значущих функцій дизайну; знання соціально вагомих завдань дизайн-діяльності; структуру еколого-естетичних компетентностей майбутніх учителів технологій на засадах дизайн-освіти; шляхи підвищення еколого-естетичної культури учнівської молоді у дизайн-діяльності спільно з учителем. У перспективі дослідження візначено потребу використання в навчально-виховному процесі середньої освіти національних особливостей культури українського народу, його уявлень про естетику природи і людини, здатності до естетичного вдосконалення середовища життя засобами дизайну.