AXIOLOGICAL DEFINITENESS OF THE PROBLEM OF FORMING THE STUDENT’S HEALTH IN THE TERMS OF MODERN UNIVERSITY EDUCATION - Bobrytska, V. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2021)
У статті здійснено емпіричне дослідження аксіологічної визначеності проблеми формування здорового способу життя студентської молоді в умовах сучасної університетської освіти. З’ясовано складний характер ієрархії цінностей сучасних студентів, особливостей формування їх ціннісних орієнтацій. Обґрунтовано, що в емпірично побудованій шкалі чинників, які зумовлюють вибір респондентами раціональних способів поведінки, перші рангові місця займають «бажання відчувати повноту і радість життя», «самореалізація у професії», «досягнення матеріального благополуччя». Застосовано методику визначення провідних цінностей студентів та сформульовано рекомендації для викладачів стосовно реалізації пропонованих аксіологічних чинників проблеми здоров’язбереження в умовах університету. Виявлено ступінь розуміння (усвідомлення) студентами значущості формування, збереження і зміцнення здоров’я для досягнення успіхів у навчанні (інтелектуальній сфері), самореалізації у майбутній професії.