PREPARATION OF FUTURE TEACHERS OF NATURAL SCIENCES FOR RESEARCH ACTIVITIES - Onipko, V.; Sherstiuk, O. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2020)
У статті охарактеризовано наукові основи формування дослідницької компетентності майбутніх учителів природничих наук, обґрунтовано необхідність дослідної діяльності для розуміння ними суті соціальних, економічних та екологічних явищ, інноваційного розв’язання професійних завдань. Обґрунтовано, що дослідна діяльність у вищому педагогічному закладі освіти є важливою об’єктивною умовою формування цілісної професійної компетентності вчителя природничих наук, яка забезпечує розвиток важливої якості сучасного фахівця – його науково-дослідницької компетентності. Проаналізовано дослідження українських науковців стосовно формування дослідницької компетентності майбутніх учителів та увиразнено вимоги Національної рамки кваліфікацій, на основі яких визначено поняття «дослідницька компетентність майбутніх учителів природничих наук» як інтегративну якість особистості, що характеризує їхню готовність до вирішення дослідних (пошукових, проектних, консультативних, організаційно-керівних) завдань шляхом застосування методів наукового пізнання, застосування діагностичного підходу в освітній, науковій, природничій і управлінській діяльності і яка виражається в єдності ціннісно-мотиваційного, когнітивного й операційного компонентів. Запропоновано під формуванням дослідницької компетентності майбутніх учителів природничих наук розуміти процес систематизованого накопичення в позитивних кількісних і якісних змін, що дозволяють здобувачам вищої освіти ефективно здійснювати освітнє, природничо-наукове дослідження. Розглянуто особливості підготовки майбутніх учителів до науково-дослідницької діяльності, що враховують принципи: науковості, системності, зв’язку теорії з практикою, безперервності освітнього процесу, гуманізму та передбачають два основних взаємопов’язаних напрями: навчання елементам дослідницької праці, формування дослідницького досвіду; власне наукові дослідження, які проводяться під керівництвом викладачів. Схарактеризовано систему підготовки до дослідницької діяльності майбутніх учителів природничих наук, яка характеризується відкритістю, динамічністю, керованістю, гнучкістю та передбачає три основних компоненти: теоретичний, організаційно-методичний, практичний.