OРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІ УМОВИ ДІЯЛЬНОСТІ ФАХІВЦІВ ВІТЧИЗНЯНОЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ У 20-60-x РОКАХ ХХ СТОЛІТТЯ - Sholoyko, N. (Ukrainian professional education = Українська професійна освіта, 2020)
У статті окреслено шляхи розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі у 20-60-х роках ХХ століття, появу нових форм лікарського обслуговування населення та управлінських структур з організації аптечної справи в країні. Проведено історико-ретроспективний аналіз передумов підготовки фахівців для фармацевтичної сфери в Україні в один із основних періодів її становлення, висвітлено закономірності розвитку в загальному контексті професійної медичної освіти та з’ясовано обставини виникнення провідних ознак організаційно-управлінської культури у фармації. Доведено, що в попередні історичні періоди розвитку галузі передумовами виникнення організаційно-управлінської культури фармацевтів були: структурування аптечної справи, її зосередження в руках держави, розширення медичної промисловості й поліпшення лікарського обслуговування населення, вирішення науково-практичних питань щодо фармацевтичної освіти, нової народної аптеки й організації контролю якості аптечної продукції, розширення фармацевтичної промисловості та централізація постачання в аптечній мережі. Проаналізовано науковий доробок видатних діячів фармації (М. Бергольц, Н. Валяшко, А. Гінзберг, Г. Коган, В. Дзвонів, А. Орєхов, А. Степанов, Я. Фіалков, С. Шубін, Д. Щербачов та ін.), які в цей період внесли своєю працею значний доробок у розвиток фармацевтичної науки, побудову і вдосконалення системи фармацевтичної освіти, а саме: створення перших підручників з фармації, з технології лікарських форм; заснування школи вивчення органічних речовин шляхом спектрографічних досліджень; розробка та впровадження технології лікарських форм і галенових препаратів; дослідження лікарських рослин, вміле поєднання експерименту з науковими дослідженнями тощо. Це сприяло науковій розробці питань теорії та практики фармації, підвищенню кваліфікації членів товариства, розширенню й поглибленню їхніх спеціальних знань, а також вихованню на основі кращих традицій вітчизняної фармації, медицини та природознавства, наданню науково-методичної та практичної допомоги працівникам і керівникам аптечних мереж.