ІДЕЯ ПОЄДНАННЯ НАВЧАННЯ І ДОСЛІДЖЕНЬ У ДІЯЛЬНОСТІ УНІВЕРСИТЕТУ (НА ПРИКЛАДІ ОСВІТНЬО-НАУКОВОГО РІВНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ)

Автор(и)

  • L. Kravchenko
  • Yu. Srybna

DOI:

https://doi.org/10.33989/2519-8254.2022.11.275531

Ключові слова:

університет, підготовка кадрів вищої кваліфікації, доктор філософії, єдність навчання і досліджень, наукова школа, професійна освіта, науково-дослідницька діяльність, середня освіта, факультет технологій і дизайну

Анотація

У статті на засадах традиційного бачення університету як навчально-дослідницького центру підготовки кадрів вищої кваліфікації, який забезпечує неперервність інтелектуальної діяльності особистості на шляху до викладацької майстерності та високих наукових досягнень, розглянуто результати реалізації освітньо-наукових програм (ОНП) «Професійна освіта» і «Середня освіта. Трудове навчання і технології» для третього рівня підготовки (доктор філософії). З урахуванням необхідності відображення цілісності методологічних, теоретичних, ціннісних настанов суспільства проведено аналіз шляхів і засобів утілення ідеї єдності навчання, досліджень, формування особистості доктора філософії як викладача і вченого в діяльності аспірантур Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка за освітньо-науковими програмами (ОНП) «Професійна освіта» і «Середня освіта. Трудове навчання і технології» (спеціальності 015 і 014) на факультеті технологій та дизайну.

Наведено приклади ефективної реалізації положення щодо цілісності освітнього та наукового компонентів підготовки доктора філософії у процесі виконання наукових тем, якими керують провідні науковці кафедр теорії і методики технологічної освіти (В. Титаренко), культурології (Л. Кравченко), основ виробництва та дизайну (Є. Кулик), відповідних наукових шкіл. Систематизовано результати участі аспірантів у міжнародних і всеукраїнських конференціях, дані публікування у фахових українських та міжнародних виданнях і колективних монографіях, напрями апробації досліджень у закладах вищої та загальної середньої освіти області й країни.

Представлено рекомендації вченої ради університету щодо вдосконалення процесу поєднання навчання та наукових досліджень на ОНП спеціальностей «Професійна освіта» і «Середня освіта. Трудове навчання і технології».

Посилання

Humboldt, V., Zubrytska, M., Balyk, N., & Rybchynska, Z. (2002). Pro vnutrishniu ta zovnishniu orhanizatsiiu vyshchykh navchalnykh zakladiv u Berlini. Ideia Universytetu: Antolohiia [About the internal and external organization of higher education institutions in Berlin. The Idea of the University: An Anthology]. Lviv: Litopys [in Ukrainian].

Magna Charta Universitatum. (2017). Retrieved from www.magna-charta.org/magna-charta-universitatum.

Niumen, Dzh. G. & Gusakovskii, M. A. (Ed.). (2006). Ideia universiteta [The idea of a university]. Minsk: BGU [in Russian].

Ortega-i-Gasset Kh. Missiia universiteta: (Fragmenty) [The mission of the university: (Fragments)]. (2003). Alma mater: Higher School Herald, 7, 44-54 [in Russian].

Про вищу освіту: Закон України. № 1556-VII. (2014). Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1556-18 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-29

Номер

Розділ

КОЛОНКА ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА